kap_po_kap
kap_po_kap_2

NAVODNJAVANJEKap po kap

Navodnjavanje ima ključnu ulogu u procesu razvitka poljoprivrede. Navodnjavanjem se tlu na umjetan način dodaju optimalne količine vode potrebne za rast i razvoj biljaka.

Korištenjem sustava za navodnjavanje danas pokušavamo smanjiti utjecaj ekstremnih klimatskih promjena, kao što su suša i ekstremno visoke temperature,također se nastoje ostvariti i viši prinosi u uzgoju pojedinih kultura.

Danas se u svijetu navodnjava oko 18% obradivih površina i na tim površinama se uzgaja 40% ukupne hrane u svijetu. U Europi se danas navodnjava oko 13% površina.

Hrvatska danas navodnjava vrlo malo površina. Prema nekim podacima, navodnjava se nešto manje od 2% površina, što je blago povećanje u posljednjih nekoliko godina no još uvijek neznatno. U zemljama iz našega okruženja postotak navodonjavnja je puno veći, primjerice: Grčka 26%, Italija 24%, Rumnjska 23%, Bugarska 18%.

GIS IMPRO ONLINE SERVISI
Posjetite nas na društvenim mrežama
https://gis-impro.hr/wp-content/uploads/2020/09/esif__eu_web.png

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.

https://gis-impro.hr/wp-content/uploads/2020/09/HAMAG-Bicro-logo-RGB-mali.jpg